Installera program

Installera program

IT-policyn säger att "Det är förbjudet att använda och installera program/tjänster som inte har IT-gruppens godkännande" och denna artikel beskriver hur man hittar och installerar de program som är godkända av IT-gruppen.
Funderar du kring installation av Adobe Creative Cloud appar, Articluate 360 eller någon annan mjukvara som använder sig av någon form av egen app-portal? Det finns en speciell sektion om dessa.

Översikt

Grunden till att kunna installera godkända program är att lokalisera och starta "Company Portal"/"Företagsportal".


Starta upp "Company Portal"/"Företagsportal" och du kommer att få fram startsidan som ser ut något i stil med detta:


Här syns de appar som är satt lite extra i rampljuset (Featured) och de appar som nyligen publicerats. En nyligt publicerad app kan vara en helt ny app eller en uppdatering till en app som redan fanns. Ser du den app du vill installera redan i denna vy så är det bara att klicka på den för att kunna installera den (mer om det senare). Men om du inte ser den app du är ute efter eller bara vill kolla in utbudet så finns det två sätt.

Apps

Den här vyn visar alla appar som finns tillgängliga för dig i en lång lista. På högersidan så kan du filtrera på kategori (vi försöker kategorisera apparna så vettigt som vi kan) och då kan du t ex få se bara de appar som tillhör kategorin "Video Software".
Viss filtrering av appar sker, alla ser inte alla appar. Detta beror på en blandning av arbetsuppgifter, licensensering och dylikt. En stor anledning till att detta görs är IT-säkerhet. Varje installerad app är en säkerhetsrisk som måste hållas uppdaterad.


App Categories

I den här vyn så vissa apparna kategoriserade. Den första vyn är mer av en lista på kategorier än en lista på appar då det inte visas alla appar i varje kategori utan att man klickar in på "Show all".


Installera appar

När du hittat den app du vill installera och klickat in på den så möts du av en vy som ser ut ungefär så här:


Nu är det bara att klicka på "Install" uppe i högra hörnet och vänta på att appen installeras. Det kommer att poppa upp lite notifkationer kring hur installationen fortlöper, t ex att nedladdningen startat och att programmet installerat (eller i värsta fall inte kunnat installeras - gör ett IT-ärende). I den här vyn går det också att se när appen publicerades och vilket version det är.

Går man in på en app som redan är installerad så visas det att den är installerad och istället för "Install" finns nu "Reinstall".


Uppdatera appar

Appar uppdateras (förhoppningsvis) med någorlunda regelbundenhet och målet är att listan över appar kommer att uppdateras med den senaste versionen regelbundet. Det kommer dock aldrig finnas möjlighet att uppdatera alla appar så fort en uppdatering släpps så vi har försökt stänga av alla notifikationer om uppdateringar i själva apparna. Det är dock inte en möjlighet i alla situationer så uppmaningar från appar om att uppdatera dem kan ignoreras - bortsett från de appar som installerats via en egen app-portal t ex Adobe Creative Cloud eller Articulate 360.

Adobe Create Cloud, Articluate 360, etc

Vissa program distribueras via sin egen app-portal och det två största är Adobe Creative Cloud och Articulate 360. Om en sådan app-portal installerats via "Company Portal" (återigen är Adobe Creative Cloud ett bra exempel) så räknas alla appar som går att installera via denna portal som tillåtna.
  • Related Articles

  • Efterfråga nya program och tjänster

   Hittar du inte det program du söker i Företagsportalrn/Company Portal? Finns det någon ny tjänst du tycker vi borde använda? Det här dokumentet beskriver hur du går tillväga. Varje avdelning har en egen IT-budget. Den består till 99% av planerade ...
  • NexusFont - Använda egna typsnitt

   Problem: I nuvarande IT-miljö så går det inte att installera nya typsnitt utan administratörsrättigheter. Lösning: Nexus Font - Ett litet program gör att alla kan ladda in egna typsnitt Grundkoncept Lägg till typsnitten (mappvis) i programmet och ha ...
  • VPN-anslutning

   VPN-anslutningen används när man inte befinner sig på ett av Autotechs-kontor och man behöver komma åt interna resurser, t ex filer på G:, H:, S: etc. Endast enheter ägda och administrerade av Autotech tillåts åtkomst till VPN:et. Saknar du ...